Ziggi Recado presenteert zowel oud als nieuw werk

Twee weken nadat Ziggi Recado (voorheen enkel Ziggi) zijn nieuwe, naar zichzelf vernoemde, cd presenteerde in de hoofdstad, doet de Nederlandse reggaeartiest ook de Hofstad aan. Met zijn Green Tour bezorgd hij zijn reggaevibes door het hele land en ook de Hagenezen lusten daar wel pap van. Maar voordat de man van de avond zijn optreden maakt, was het eerst de beurt aan de ‘onbekende’ Sprawl en oudgediende Brainpower.

Hoewel de flyer geen moment verklapte dat Ziggi Recado pas tegen tienen zou beginnen en vanaf half negen (de aanvangstijd) het eerst de beurt is aan Sprawl en Brainpower, lijkt een aantal mensen in de zaal dat wel te weten. Of beter gezegd, een aantal mensen buiten de zaal. Helaas voor Sprawl, die op zich lekkere, lome reggaemuziek ten gehore brengt, is de zaal ten tijde van zijn optreden grotendeels leeg. Onverdiend, want met een kleine reggaescene is juist een optreden van een dermate onbekende artiest er een om te koesteren. Sprawl doet met zijn aandeel in de Green Tour dan ook waarvoor hij gekomen is en laat met zijn aanwezigheid weten dat reggae springlevend is. Meeslepende teksten en dansbare beats, maar weinig respons. Het wachten is op Ziggi Recado.

Ondanks zijn naam heeft ook Brainpower veel moeite met het publiek in het Paard. Een dag na de dertigste sterfdag van reggaegrootheid Bob Marley staat oudgediende Brainpower in het Paard om in naam van de Green Tour zijn ‘Brainpower in dub’-tracks te laten horen. Vorig jaar bracht de ‘Dansplaat’-MC een cd uit met dubversies van bestaande en nieuwe tracks, maar echt aangeslagen is deze nooit. Enigszins voorspelbaar dat er dus verbaasd wordt gereageerd op de aanwezigheid van de rapper. Maar geen hiphop vanavond, enkel een ‘Vierde Kaart’ in dub; minstens even lekker.

Je kan het namelijk altijd aan Brainpower overlaten om een strakke show neer te zetten. Terwijl de zaal langzaam volloopt – en menigeen ook weer zijn heen zocht – draait de mc samen met dj TLM een strakke show in elkaar. Entertainen kan je aan Gert-Jan overlaten. Hij draait al meer dan tien jaar mee in het vak en naast hiphop weet hij zich blijkbaar dus ook goed te redden in de reggae. Verandering van spijs doet eten, luidt het spreekwoord, en voor variatie zorgt Brainpower vanavond zeker.

Na een half uurtje Sprawl en een even zo lang optreden van Brainpower is het dan eindelijk tijd voor Ziggi Recado. Voor een reggaeartiest is ‘te laat’ komen niet meer dan logisch, maar het wordt een beetje lullig als de aankondiger van het aanwezige soundsystem iedereen mededeelt dat hij achter de coulissen gewoon nog even rustig een spliff zit te roken. Er moet wat achterblijven voor de verbeelding. Eenmaal on stage laat Ziggi echter niets over van deze verbeelding. Allesbehalve sloom of afwezig sleept hij de nu goed gevulde grote zaal van Paard telkens uit het dal, waar hij ze trouwens zelf naartoe geleid heeft.

Ziggi zet namelijk een lekkere show neer, maar wisselt veelvuldig uptempo nummers af met softe slowjams. Op het album een gouden combinatie, maar met een wat ‘moe’ en onwelwillend publiek erg gevaarlijk. Terwijl deze vrijwel stilstaat als Ziggi een rustig nummer opvoert, gaan ze volledig uit hun dak op een nummer als ‘Get out’ (de single). Het is dan ook lovenswaardig dat Ziggi Recado deze nummers niet schrapt uit de liveshow en vervangt met oude – bekendere – hits. Deze komen net zo makkelijk voorbij, wat iedereen even aan Ziggi’s roots herinnerd, maar vormen niet de overhand.

De Green Tour – groen in meerdere vormen van het woord – is namelijk Ziggi’s promotietour voor zijn nieuwe album. Een geprezen album, welke dezelfde positieve kritieken krijgt als zijn liveshows. Volkomen terecht, want een artiest die zijn publiek zowel mee kan slepen als voltallig kan laten springen, heeft iets speciaals in huis. Ziggi heeft dat. En iedereen in het Paard mag er van meegenieten. Met volle teugen.

This entry was posted in 3voor12, Den Haag. Bookmark the permalink.

Comments are closed.