Den Haag toont liefde voor hiphop

Na twee kostenloze edities kan het met de huidige cultuurbezuinigingen niet uitblijven: de organisatie van I Love Hiphop moet entree vragen. Het zal een aantal hiphopliefhebbers zeker thuis gehouden hebben, maar de aanwezigen die de 7,50 euro wel ophoesten krijgen daarvoor optredens van onder andere Extince en Saigon voor terug. De hoogtepunten van het evenement.

Afgelopen zaterdag was de derde keer dat Musicon, PIP en Stichting Aight samen het I Love Hiphop festival organiseerde. Een samenkomst van Hague HipHop, Jammin´ on Beat en Bomb The Planet die bij de twee eerdere edities voor geslaagde feestjes zorgden. Wist de organisatie in 2009 echter Jiggi Djé, Zwart Licht, Delinquent Habits én Black Milk gratis op het podium te zetten, dit jaar moest er 7,50 euro betaalt worden voor hiphoppers van enig formaat. Vorig jaar waren dat Sadat X en DuvelDuvel (eveneens gratis), op deze sombere zaterdag gaat de eer naar Extince en Saigon. De één een Nederlandse ´oude rot´, de ander een opkomend Amerikaanse talent dat net zijn eerste cd uit heeft.

Maar voordat het zover is, houdt de organisatie zich overdag aan het standaardrecept voor I Love Hiphop. Zo staat de Jammin´ On Beat stage in het teken van de crew battles en is er op de Raw stage ruimte voor lokaal talent uit het ´Wilde Westen´. Net als voorgaande jaren maakte daar artiesten als Regga en Zware Jongenz hun opwachting en tooide zij uiteraard een hele schare fans met zich mee. Laat Bomb The Planet een graffiti wall neerzetten en de breakdancers hun werk doen en het Haagse hiphopfeestje is compleet.

Het parkeerterrein van Bink36 komt echter pas echt los na zessen, als Fresku het podium betreedt. De eerste ´echt´ grote artiest pakt nog wat van de laatste zonnestralen mee en vermaakt het – voor het overgrote deel mannelijke – publiek met de nummers van zijn debuutalbum. Nadat Zware Jongenz vervolgens afsloten op het Raw podium, mogen de lokale talenten Mula en Vinny hun kunsten vertonen op het hoofdpodium. Eerstgenoemde warmt het publiek echter meer op voor de laatste, de prijswinnaar die eerder ook op Parkpop stond. Met een mix tussen relaxte reggae, een zwierige zang, maar keiharde beats, weet hij de handen in de lucht te krijgen. Eindelijk, want het duurt een behoorlijke tijd voor de stugge crowd een beetje los komt. Misschien toch niet ´straat´ genoeg voor het industriële I Love Hiphop.

Waarschijnlijk wachtten de zo´n 350 aanwezigen allemaal op de twee hekkensluiters van de avond: Extince en Saigon. Terwijl de een midden veertig is met een volledige carrière achter de rug, is de andere midden dertig en heeft net zijn eerste album uitgebracht. De Prins is het kunstje allerminst verleerd en bij zonsondergang laat hij zowel oude als relatief ´nieuwe´ hits horen, samengepakt in een medley die de hoogtepunten uit meer dan twintig jaar hiphop bevat. Ondanks dat de veteraan maar een half uurtje is gegund, knalt hij op verzoek op nog een volledige versie van Viervoeters en tot slot Grootheidswaan eruit. De Exter-O-Naldus bewijst op I Love Hiphop nog jaren mee te kunnen.

Hetzelfde is te hopen van de afsluiter van het festival: Saigon. Begin dit jaar bracht hij zijn eerste cd ´The Greatest Story Never Told´ uit. Net als deze cd wordt de rapper uit New York in Den Haag goed ontvangen. Hij knalt er direct in met een harde gangsterbeat; rauwe muziek die het publiek wel aanspreekt. Na z´n single en een 8-bit Mario-deuntje wisselt hij zijn set af met gevoelige nummers. Om vervolgens weer keihard de echte straatrat in zichzelf naar boven te halen.

Een klein uurtje later verlaat het publiek na een lange dag het parkeerterrein, nadeinend van het weergaloze afscheid dat Saigon heeft verzorgd. Geen schande om daarvoor te moeten betalen.

This entry was posted in 3voor12, Den Haag. Bookmark the permalink.

Comments are closed.